A KÁPOLNA, AMI A GELLÉRTHEGY HELYETT ARIZONÁBA KERÜLT

A KÁPOLNA, AMI A GELLÉRTHEGY HELYETT ARIZONÁBA KERÜLT

Amikor Phoenix Arizonából autóval a Grand Canyon déli oldalához autózik a turista útba ejti Sedona városát. A út bal oldalán a vörös sziklák tetején kimagaslik egy betonkeresztet ábrázoló modern nagyságot, egyszerűséget és csodálatot keltő építmény, ez a Szent Kereszt kápolna.

Marguerite Brunswig Staude (1900-1988) helyi szobrász fejében született meg az ötlet, egy felhőkarcoló katedrális templom megépítésére. Szüleivel körbe utazta szinte egész Európát, tanult Svájcban, majd Amerikában szobrász lett. A híres Taliesin, arizonai Frank Lloyd Wright vezette művésztelep növendéke volt.

New Yorkban a Metropolitan múzeumban művészettörténtet és rajzot tanult, amikor 1932-ben meglátta az Empire State Building épületét. Akkor a világ legmagasabb vasbetonból készülő építmény szerkezete inspirálta az akkor várandós anyát egy felhőkarcoló-katedrális templom megépítésére. Amikor egy bizonyos szögből nézte ezt az elbűvölő épületet úgy tűnt, hogy a szerkezet középpontjában egy kereszt húzódik át. Egy vasbeton keresztre épített katedrálist látott, hisz európai utazásai során a legmagasabb épületek mind katedrálisok voltak.

Marguerite képzeletében megfogant kereszt alakú szerkezetben megépítendő modern katedrális ötlete. Ezt az építményt kezdetben Budapestre a budai oldalának egyik dombjára, valószínűleg a Gellért hegyre tervezte.

Vázlatát odaadta Lloyd Wrightnak, Frank Lloyd Wright fiának, aki megtervezte és megépítette számára ennek az álomkatedrálisnak a makettjét.

Marguerite édesapja egy híres gyógyszergyáros volt, cége a mai napig a Fortune 500 vállalat első 30-a között van, így álmát könnyen megvalósíthatta.

A háború azonban megakadályozta a tervet, és csak később és nem Budán, hanem Arizonában került felépítésre.

Azt nem sikerült kikutatni, miért épp Budára gondolt, édesapja, Lucien Napoleon Brunswig (1854-1943) elzászi francia volt, aki 1871-ben a porosz háború idején menekült el szüleivel Franciaországból. A martonvásári grófi Brunszvik (negyven féleképpen írták a nevüket ) család a 19. század végére férfi ágról kihalt a női ágról Mária is elhagyja az országot, tehát rokonai nem lehettek már Magyarországon, de nagy valószínűséggel Budapest különleges földrajzi fekvése hatott a művész képzeletére.

A háború után 1954 és 1956 között valósult meg Marguerite Brunswig Staude álma az arizonai Sedona vörös szikláiba, a Coconino Nemzeti Park, Oak Creek Canyonjában. A vezérvonal, vasbeton keresztre épülő kápolna megmaradt a mérték ugyan kisebb lett de a látvány a környezet és a kápolna szerkezete miatt elkápráztató.

Az American Institute of Architects azaz Amerikai Építészszövetség 1957-ben a kápolnát a nagydíjjal tüntette ki.

2007-ben az arizonaiak a kápolnát Arizona ” Hét ember-alkotta csodái„ közé választották.

Egy 460 méteres magasságú vörös szikla tetején lévő kápolnához érkezéskor a látogatók a parkolóból egy ívelt rámpán mennek fel, amely texturált betonból készült. A kápolna fő jellemzője egy közel 28 méter magas vaskereszt a délnyugati falon, amely esztétikai és szerkezeti célokat egyaránt szolgál. Az épület a belsejében a kereszt tartja az oltárt és a korpuszt is. A falak és a kereszt 1 láb (0,3 m) vastag vasbetonból készültek. Kívül-belül a falakat texturált beton adalékanyagokkal fújták be. A két oldalát csodás kilátást biztosító füstszürke színű üvegfalak borítják, melyek csodás kilátást adnak a vörös sziklás hegyekre. A padló betonozott, a raklap hatása a kápolna egyszerű szögletes formáival kombinálva a nagyszerűség és az erő benyomását keltik a vörös homokkő-óriások hegyoldalába épülve.

A kápolna 150 fő befogadására alkalmas, 2011-ben felvették a Történelmi Helyek Nemzeti Nyilvántartásába.

Bika Julianna (Sarasota, FL)

A szerző fotói