Életünk 2024. áprilisi száma

Életünk 2024. áprilisi száma
A tartalomról:
          
Dr. Jakab Antal gyulafehérvári teológiai tanárt, vicerektort és titkos ordináriust koholt vádak alapján 1951. augusztus 24-én tartóztatta le és hurcolta el a kommunista államhatalom. Az egyházmegye későbbi püspöke 42 éves korától 55 éves koráig raboskodott Románia megsemmisítő börtöneiben. Az igazságtalan és kíméletlen fogságból 12 év, 7 hónap és 23 nap elteltével, az 1964-es általános amnesztia következtében, 1964. április 16-án szabadult. Tizenhárom év után bilincsek nélkül – Hatvan évvel ezelőtt szabadult börtönrabságából Jakab Antal püspök című összeállításunkkal erre  emlékezünk. Az összeállítás az életrajzi kötetben foglaltakhoz képest új elemeket is tartalmaz.
      
Ugyancsak ebben a hónapban arra is emlékezhetünk, hogy Jakab Antal nyolcévnyi segédpüspöki szolgálat után 1980. április 2-án vette át nagy elődjétől, Márton Árontól a Gyulafehérvári Egyházmegye kormányzását, valamint arra is, hogy nyugalomba vonulása okán 1990. április 29-én köszönt el híveitől Csíksomlyón.
       
Mindezekre tekintettel, továbbá Szent Adalbert, illetve Szent Márk püspökök és vértanúk emlékét is felidézve a püspök gondja és feladata központi szerepet kapott az Életünk újság áprilisi számában. Vencser László felelős szerkesztőnk Imádkozzunk püspökeinkért! című gondolatsora is ehhez kapcsolódik.
       
Mindemellett szólunk arról is, hogy Ferenc pápa szerint a genderideológia korunk legcsúnyább veszélye; bemutatjuk Sulyok Tamást, Magyarország új köztársasági elnökét; beszámolunk az ökumenikus világimanap kölni eseményéről, a Balassi Bálint-emlékkard és a Hit pajzsa-díj budapesti átadásairól, a Szent Kinga és Szent Hedvig-emlékév esztergomi megnyitásáról, az augsburgi misszió önkénteseinek találkozójáról; búcsút veszünk Hanák Beatrixtól, az innsbrucki magyar közösség ikonikus alakjától – és a sor messze nem teljes, hiszen ezeken kívül még számos érdekes és fontos olvasnivalót kínál az Életünk újság áprilisi száma, amely az alábbi hivatkozásra kattintva a megadott jelszóval érhető el:
       
https://www.facebook.com/eletunkujsag
     
Az Életünk újság 1969. január és 2023. december között megjelent valamennyi – 55 évfolyamnyi – lapszáma szabadon elérhető az OSZK EPA adatbázisában: https://epa.oszk.hu/04000/04031.
    
Varga Gabriella
ügyvezető | Misszió Média Lap- és Könyvkiadó Kft.
felelős kiadó, főszerkesztő | Életünk – Az európai magyar katolikusok lapja