Franciaorszában él 1956 egyik főszereplője

Franciaorszában él 1956 egyik főszereplője
Fotó: Reményi György

Rendkívül szerencsések vagyunk, hogy az 1956-os magyar antikommunista felkelés hősei közül néhányan még mindig velünk vannak, és készek és képesek megosztani történelmi tapasztalataikat a következő generációkkal. Igazi szivélyes hangulatú gyűlésen vehette át Habsburg György nagykövettől a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Koszmovszky Edina a Franciaországban élő 1956-os hősnő. Ő volt a legendás "piroskabátos lány", aki alig 18 évesen a Magyar Rádó erkélyéről felolvasta az egyetemi ifjúság 14 pontos követelését és ezzel fellobbantotta a forradalom lángját.

Igéretet kapott, hogy ezt a rádió is sugározza majd, ha fiatal társaival bejön az épületbe. A beolvasott követelések nem mentek ki adásba.  A rádió előtt sorakozó tömeg a fiatalok sorsáért nyugtalankodni kezdett. A rádio AVO-s őrsége kilőtt az épületből, a tömegoszlatásra kivezényelt magyar sorkatonaság viszont a tiltakozó tömegek mellé állt, és megkezdődött a rádió ostroma.

Edinát  9 társával együtt egész nap fogva tartották, mig az éj leple alatt bekötött szemmel az épület pincéjén keresztül ki nem vezették őket egy kiskapun. Természetes, hogy ezután megfigyelt személy lett és amielőtt érte jöttek volna, Nyugatra menekült. Nizzában alapított családot. Ott lett a püspökség egészségügyi intézményekbe delegált lelki gondozója.

A Párizsi Magyar Nagykövetség dísztermében  Farhan Mona protokollfőnök mutatta be életútját  az összegyült ünneplőknek, családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek és a  franciaországi magyar egyesületek képviselőinek. Dr.Reményi György a Fanciaországi Magyarok Országos Szövetsége elnöke is méltatta a Piroskabátos Lány bátorságát, és átéléssel idézte fel személyes emlékeit az 1956 október 24-én  és november 4-én a Hősök terén történtekről. A rangos kitüntetést Őexcellenciája Habsburg György Nagykövet mosolyogva tűzte a meghatott Edina kosztümére .

R.Gy.

(A szerző felvételeivel)