Jelentés az ausztriai népcsoportoknak 2021-ben adott támogatásáról

Jelentés az ausztriai népcsoportoknak 2021-ben adott támogatásáról

Nikolaus Berlakovich, az Osztrák Néppárt szóvivője népcsoport ügyekben, beszámolt a minisztertanácsban a népcsoportoknak 2021-ben nyújtott támogatásokról. Bevezetőjében kiemelte, hogy az ausztriai népcsoportok nyelvének és kultúrájának megtartása fenmaradásuknak lényeges eleme. A kormány ezért felkarolja a hazai népcsoportokat.

A támogatások összegének duplájára emelése következtében 2021-ben célirányosan nyolc millió euró támogatás állt a nécsoportok rendelkezésére. Összesen 182 egyesület részesült támogatásban, ami az előző évi 151-hez képest lényeges emelkedésnek számít.

Mind a hat népcsoportnál fősúly helyeződött az óvodák és iskolák nyelvoktatási programjára. Ezen túl egy-egy vezető média részesül kiemelt felkarolásban.

A magyar népcsoportnál visszás helyzet alakult ki, mivel az új irányzat következtében az immár 44 éve fennálló Bécsi Napló csak nagyon szerény részesedéshez jut, a lap nagyon sikeresen működő web-oldala viszont egyetlen cent támogatásban sem részesül, mivel új elektronikus médium jött létre, és ez részesül kizárólagos előnyben.