Amíg nincs vége a körnek, nincs vége az aláírásgyűjtésnek!

Amíg nincs vége a körnek, nincs vége az aláírásgyűjtésnek!

Még néhány hét rendelkezésünkre áll a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtésére, mivel azt döntésével második alkalommal is meghosszabbította az Európai Bizottság a világjárványra való tekintettel. Ezzel újabb kört nyitott meg számunkra a 2019. május 7-én indított kampányban.

A mai napig 10 országból 1 152 486 aláírás gyűlt össze. Ez azt jelenti, hogy a jogszabályi érvényességi feltételnek akkor felel meg a kezdeményezés, ha az egyes tagországok hatóságai hitelesítik az aláírásokat. Ezért nem dőlhetünk még hátra. Ki kell használnunk az előttünk álló egy hónapot egyrészről azért, hogy az érvényesség biztonsággal, kellő rátartással garantált legyen, másrészt, hogy azt a szolidáris közösséget, mely ezen ügy mellett felsorakozott, a lehető legszélesebbre bővítsük.

Az SZNT kezdeményezése azt célozza, hogy az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól, s ezen sajátosságok fenntartásához biztosítja a strukturális alapokhoz való közvetlen hozzáférés esélyegyenlőségét. A polgári kezdeményezésről szóló szabályozás értelmében a polgároknak az Unió demokratikus és politikai életében való részvétele révén ez az intézmény hozzájárul az Unió demokratikus működésének javításához.

A még rendelkezésre álló időben mozgósítsuk barátainkat, ismerőseinket az EU tagországaiban, hogy írják alá a kezdeményezést, ezzel is növelve a támogatók táborát, hiszen több mint két és félmillió aláírás gyűlt össze a másik polgári kezdeményezéssel, a Minority SafePackkel együtt az őshonos kisebbségek ügyeiért. Ezen eredményből kiindulva, nyugodtan tekinthetjük polgári kezdeményezéseink hatását mozgalomnak, amely európai értéket teremtett. Ezért is, miközben óvjuk egymást és egészségünket, adjunk egy perc figyelmet a nemzeti régióknak!

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke