Több mint szomszéd

Több mint szomszéd

 Pozsonyban hetedszer

A jószomszédi viszony erősítésének, egymás megismerésének és elfogadásának legjobb példája a Pozsonyban évek óta megrendezett Több mint szomszéd rendezvénysorozat, amelynek szervezési teendőit Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet munkatársai, a védnökséget pedig Matúš Vallo Pozsony főpolgármestere és Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármester asszonya vállalták.

Idén hetedik alkalommal került sor a gazdag programot kínáló rendezvényre, amely eddig minden alkalommal nagy sikernek örvendett a pozsonyiak, a pozsonyi magyarok és a városba látogató érdeklődők körében egyaránt. Az akció egyértelmű célja, hogy Magyarország sokrétűen mutatkozzon be Szlovákia számára, hogy bizonyítást nyerjen, Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik Szlovákiával, hogy a közös hagyományokat fel kell mutatni és meg kell őrizni, hogy azt kell keresni és felmutatni, ami összeköt.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a kulturális hét, az idei azonban méltón teljesítette küldetését. Az egy hét alatt komolyzenei műsorok, színházi előadások, kiállítások, szimpóziumok, értékes beszélgetések, előadások váltották egymást, de nem maradt el a gasztronómiai fesztivál és kézműves vásár sem. Csupán néhányat emelnénk ki a gazdag programból.

Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész Missa Missio miséjével indult a hét, amelyre a Szent Márton dómban került sor.

Eddig minden alkalommal bemutattak egy-egy olyan felvidéki családot, amelynek tagjai jelentősen gazdagították közösségünket, jó hírünket vitték a világba. Ezúttal a Dráfi-Lőrincz család tagjaival beszélgettek, Dráfi Mátyás színművésszal, Lőrincz Zsuzsa képzőművésszel és Lőrincz János fotóssal. Remek élményt jelentett a Lehár kiállítás, amelyet a Szlovákiai Magyarok Múzeumában nyitottak meg összekötve Klemen Terézia és Margitay Zoltán a zeneszerzőről írt és összeállított könyvének bemutatójával, Nagy Ibolya operett-primadonna és Klein Ottokár operaénekes szereplésével. Az operettkirály egész életét átfogó művet Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író ismertette és a bemutatót megtisztelte jelenlétével az operettszerző testvérének Bécsben élő unokája és férje is.

Baross Gábor vasminiszter kötődése a Felvidékhez közismert, itt született és itt is helyezték örök nyugalomra a Magyarország által emelt mauzóleumban. Pozsony első hídját, a többszöri átépítés után ma is használatban levő Öreg hidat, eredeti nevén Ferenc József hidat neki köszönheti. A mai szlovák fővároshoz való kötődéséről tartott tartalmas előadást Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli polgári társulás alelnöke és Roman Delikát idegenvezető. A magyar-szlovák üzleti fórum a szakma képviselőinek nagy találkozója volt hungarikumok kóstolójával egybekötve. Volt Palya Bea koncert, magyar operettgála, fellépett a Rajkó zenekar, a Kaláka együttes és a Kossuth-díjas Hot Jazz Band is.

Választék tehát volt bőven, mindenki talált érdeklődésének és elvárásának megfelelő programot, hiszen reprezentatív válogatás jellemezte az idei hetet. Pető Tibor nagykövet és Venyercsan Pál, a kulturális intézet igazgatója munkatársaikkal olyan programokat nyújtottak a közönségnek, amely ismét bizonyította a magyar kultúra sokszínűségét. És persze az eredeti elképzelést, hogy a két ország nemcsak szomszéd, hanem több annál, együttműködő partner, barát, a közös múltat sem feledő közösség...

Benyák Mária