Kitüntetés, NEK és aranymisék

Kitüntetés, NEK és aranymisék
Fotó: Varga Gabriella

Dr. Vencser László többes ünnepe

   „Kitüntetést átvenni pappá szentelésem ötvenedik évfordulója évében, Szent István ünnepének előestéjén, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) küszöbén Isten nagy ajándéka” – mondta szerkesztőségünknek, a napokban aranymisés Dr. Vencser László, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje újdonsült birtokosa. A kitüntetést az ausztriai magyarok előtt jól ismert római katolikus lelkész, morálteológus, az Osztrák Katolikus Püspöki Konferencia Ausztriai Idegen Nyelvű Pasztoráció Országos Igazgatósága emeritus igazgatója, a Linzi Egyházmegye Lelkipásztori Hivatala Idegen Nyelvű Pasztoráció Szakosztálya vezetője részére nemzeti ünnepünk alkalmából adományozta Dr.Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes adta át Budapesten, a karmelita kolostorban 2021. augusztus 19-én. Az oklevél szövege szerint Dr.Vencser László több évtizedes odaadó lelkipásztori szolgálatával, Jakab Antal püspök szellemi örökségének megőrzése érdekében végzett munkájával, valamint a keresztény értékek fontosságát hangsúlyozó publikációs tevékenységével érdemelte ki a rangos elismerést.

Fotó: Miniszterelnökség

    „Minden kitüntetés megérinti az egyént és ráirányítja a figyelmet arra a közösségre, jelen esetben a magyar nemzetre, amelynek tagja és amelyért felelősséggel tartozik. Ezt a tudatot erősítette meg bennem Isten szeptember 12-én Budapesten a Hősök terén is, amikor a NEK zárómiséjén Ferenc pápával koncelebrálhattam és a felajánlástól kezdve a szentáldozás befejezéséig végig a kezemben tarthattam az egyik kelyhet a Szentvérrel, amelybe az áldozásnál az együttmiséző papok mártották a Szentostyát. Isten kegyelmi ajándéka, hogy pappá szentelésem 50. évfordulójának a napján engem ezzel megjutalmazott” – folytatta nyilatkozatát az ünnepelt. Hozzátette: csodálatos érzés volt átélni szeptember 11-én este a Kossuth téri szentmisét, majd az azt követő eucharisztikus fáklyás körmenetet a Hősök teréig emberek százezreivel együtt. „Budapest átváltozott egy nagy templommá. Az Oltáriszentség kísérése megerősített bennünket abban a reményünkben, hogy Európa szívében él még a kereszténység. Ezt igazolta a másnapi zárómise is, amelyen Ferenc pápa több százezer ember előtt »Isten, áldd meg a magyart« szavakkal fohászkodott népünkért. Hálás vagyok a Mindenhatónak és az embereknek azért, hogy mindezeknek a történelmi eseményeknek tanúja és részese lehettem. Lesz miből erőt merítsek a jövőben” – zárta szavait az atya.

Fotó: Varga Gabriella

   Dr. Vencser László október 2-án, szombaton Bécsben a Pázmáneumban, október 9-én, szombaton német nyelven Linzben a Stadtpfarkirche belvárosi templomban, október 17-én, vasárnap pedig Linzben a Jó Pásztor-templomban, a magyar szentmisék helyszínén ad hálát félévszázados papi szolgálatáért. Ezekre az alkalmakra szeretettel várja barátait, ismerőseit, a híveket és paptestvéreit.

Varga Gabriella