Krusevóban a macedóniai magyarok

Krusevóban a macedóniai magyarok
Fotó: Vadlövő Gabriella

Az észak-macedóniai Krusevóban mutatkoztak be

a macedóniai magyarok

Mint minden évben, idén is magyar napot tartottak az észak-macedóniai Krusevóban. A Macedóniai Magyar Közösség Kulturális bemutatkozójára a Kruševói Köztársaság Tíz Napja rendezvénysorozat keretében került sor. A rendezvény a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, Magyarország Szkopjei Nagykövetsége és Krusevo város Polgármesteri Hivatalának együttműködésével valósult meg. Az eseménysorozatot a szabadkai Juhász zenekar és a bajai Duna Népzene-Néptánc Tanoda koncertje tette színesebbé.

Kiállítás, könyvbemutató, megemlékezés, népzene, néptánc

Magyarok özönlötték el az észak-macedóniai kisvárost, Krusevót augusztus 5-én. A Krusevói Köztársaság Tíz Napja rendezvénysorozat részeként a Macedóniai Magyar Közösség Kulturális bemutatkozójára is sor került. A magyar nap a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete amatőr festőinek kiállításával kezdődött, majd könyvbemutatót is tartottak, amelyet a Teleház citerazenekarának fellépése tett színesebbé.

Az eseménysorozat emléktábla-koszorúzással folyatódott a Sula Mina diáküdülőnél. Néhány évtizeddel ezelőtt még kevesen tudták, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után több száz magyar lelt menedékhelyre a mai Észak-Macedónia területén is. Ma már, többek kitartó és alapos kutatásának köszönhetően, ez szélesebb körben ismert. Több mint 500 magyart fogadtak be akkor a macedónok Krusevo városában. Krusevo polgárai nem csupán befogadták a megtorlás elől menekülőket, de támogatással, melegséggel, szeretettel fogadták őket.

Ennek állít emléket az az emléktábla, amelyet 2016-ban, az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulóján állítottak a Sula Mina diáküdülőnél. Az emléktáblát Magyarország Szkopjei Nagykövetsége és a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete avatta fel, létrehozása pedig Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósult meg.

Ezt az emléktáblát koszorúzták meg augusztus ötödikén Magyarország Szkopjei Nagykövetsége, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete és a krusevoi önkormányzat képviselői. Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke elmondta, a krusevói önkormányzattal közös kötelezettségük az ’56-os események és az ’56-os menekültek emlékét őrizni. Hozzátette, hogy a baráti viszony fenntartása, és annak átadása az utókor számára is fontos feladatuk.

Az eseménysorozat a szabadkai Juhász zenekar és a bajai Duna Népzene-Néptánc Tanoda fellépésével ért véget. A koncert olyan jól sikerült, hogy a macedóniai magyarok is mind táncra perdültek, így a zenekar és a tánccsoport a koncert végén egy rövid táncházzal toldotta meg a műsorát.

A rendezvénysorozaton mások mellett Magyarország szkopjei nagykövete Klein András, Nádas László véderő attasé, Tome Hrisztoszki, Krusevo polgármestere, Juhász Attila, Zenta község tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tagja, Cipó Igor, a zentai Községi Tanács falvakkal és helyi közösségekkel megbízott tagja, valamint a Banja Lukai-i Magyar Szó Egyesület képviselői is részt vettek.

Vadlövő Gabriella (a szerző fotóival)