Megjelent az Életünk 2022. áprilisi száma

Megjelent az Életünk 2022. áprilisi száma

Kedves Olvasók!

Lapunk áprilisi számát tartják képletesen a kezükben. Legszentebb ünnepünkre való lelki felkészülésünket idén a még mindig fenyegető világjárvány mellett most az Ukrajnában dúló háború szörnyűségei is beárnyékolják.

Ferenc pápa 2022. március 13-án, az Úrangyala elimádkozása után az orosz–ukrán fegyveres akciók azonnali beszüntetésére szólította fel a felelősöket, valamint a hívek fokozott imáit kérte a békéért. A Szentatya üzenetével az első oldalon foglalkozunk. Itt kapott helyet Czirják Árpád: Senki sem annyira ismert és ismeretlen, mint Isten című írása is, a folytatással a második oldalon. Ugyanígy itt indul és a harmadik oldalon folytatódik a Parma fidei-díj idei nyerteseiről szóló írás is. A kitüntetést évről évre olyan papoknak és szerzeteseknek adományozzák, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak a hitükhöz. Idén Tamás József, a  Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke és Kontra Éva szerzetes, a Magyarok Nagyasszonya Társaság első általános elöljárója, az időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthon egykori intézményvezetője vehette át a rangos elismerést.

A második oldalon megismerhetjük Ferenc pápa áprilisi imaszándékát, és megemlékezést olvashatunk a 89 éves korában elhunyt Puskely Mária - Kordia nővérről.

Huszonöt évvel ezelőtt, 1997. március 1-jén szentelték püspökké Tamás József atyát, a gyulafehérvári szeminárium addigi lelkiigazgatóját, spirituálisát. Ezüstjubileumi püspöki hálaadása a harmadik oldalon található, csakúgy, mint a hír Fekete Szabolcs Benedek kinevezéséről a szombathelyi segédpüspöki posztra.

A negyedik oldal négy írásnak ad helyet. Kovács Péter: Napló című jegyzete mellett olvashatunk a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kiírt rajz- és esszépályázat különdíjasairól. De itt értesülhetünk a müncheni Nagyböjti lelki napról, valamint a Magyar | Művész | Világ elnevezésű kiállításról is, amely a vajdasági Topolyán is megtekinthető egészen a húsvéti ünnepekig.

Wessely Gábor: Magán(y)krónika című könyvéről Vincze András írt jegyzetet az ötödik oldalra. Ugyanitt, azaz az ötödik oldalon ismerhetjük meg Kájoni János, Boldog IV. Károly, illetve Szeleczky Zita színművésznő életét és munkásságát is.

A hatodik oldal ad helyet a szokásos rejtvénynek és a viccek sem maradnak el. Emellett azonban van egy meglepetésünk is: az Életünk újság a diaszpórában élő magyar családok szolgálatában, a Ferenc pápa által meghirdetett Amoris laetitia család szentévben című program keretében megajándékozza 102 külhoni magyar újság-előfizetőjét. Az akció részletei a lapunkban. A hatodik oldal számol be arról, hogy szülővárosába, Csornára látogatott februárban Áder János köztársasági elnök, és arról is, hogy Novák Katalint választották meg Magyarország új köztársasági elnökévé.

A hetedik oldalon található a magyar szentmisék rendje az európai diaszpórában.

A nyolcadik oldal pedig több, érdekes beszámolót is tartalmaz: Varga Gabriella Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vett át, Kilyénfalván Jakab Antal-emléknapot tartottak, az Esterházy János-emlékévet pedig ünnepséggel és díjátadóval zárták.

Lapunkat - és ajánlónkat is - Szerkesztőségünk imádságával zárjuk most, a háború idején, bízva Isten irgalmában, és a feltámadt Krisztus erejében:

Feltámadt Krisztus, Béke fejedelme, könyörögve kérünk Téged, ajándékozzál a népeknek tartós békét! Segítsd az emberiséget, hogy csatazajai elcsituljanak, vezesd megbékéléshez az egymással háborúzó feleket! Halld meg esdeklő imánkat: adj erőt azoknak, akik az otthonaikat hátrahagyni kényszerülő emberek sokaságát befogadták, és kísérd az elmenekülteket, hogy minél hamarabb hazatérhessenek szülőföldjükre. Támogasd őket és a világ népeinek összefogását abban, hogy a szétszakadt családok újra együtt lehessenek, a romok helyén új élet fakadjon és beköszöntsenek ismét a nyugodt mindennapok! Ámen.

Martinović Silvia