Petőfi Sándort ábrázoló bélyeg Szerbiában

Petőfi Sándort ábrázoló bélyeg Szerbiában

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar költőt ábrázoló bélyeget bocsátott ki a Szerbiai Posta.

A bélyeg 130 dinárba kerül, ami pontosan a Magyarországra történő levélküldés költségének felel meg. A Boban Savić festőművész tervezte bélyeget a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Magyar Szó Forum Nyomdája, és a Szerbiai Posta együttműködésében adták ki.

A Petőfi Sándor arcképét ábrázoló bélyeg már megvásárolható Szerbiában.

A bélyeg ünnepélyes bemutatóját Belgrádban, a Szerbiai Posta Múzeumában tartották. A bélyeget Boban Savić festőművész tervezte. Zoran Đorđević, a Szerbiai Posta Közvállalat igazgatója a két állam közötti szoros együttműködés eredményének nevezte a Petőfi-bélyeg kiadását.

A bemutatón Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke a szerb-magyar kapcsolatok elmúlt tíz évben történt felfelé ívelését hangsúlyozta. Mint mondta, első alkalommal kerül magyar felirat egy szerbiai bélyegre, ami korábban elképzelhetetlennek számított. „Az, hogy a Szerbiai Posta kiadta ezt az emlékbélyeget, azt gondolom ennek az egész megemlékezés sorozatnak és ünnepsorozatnak az egyik fénypontja. Nincsen rá előző időben példa. És arra se nincsen példa, hogy a Szerbiai Posta által kiadott bélyegen magyar helyesírással, magyarul jelennek meg a fontos szöveges információk. Ez mindannak az elmúlt tízéves erőfeszítésnek az eredményét tükrözi, amelyik a két nép a két ország közötti kapcsolatok kiépítését jellemezte. Hogy ha meg kellene fogalmazni a mindennapi élet szempontjából a magyarok és a szerbek közötti viszony rendezése mit hozott, akkor az egyik lehetséges válasz többek között az, hogy a Szerbiai Posta kiadta Petőfi emlékbélyegét.”