A „JŐVŐ” MEGÉRKEZETT az Orvostudományban is

A „JŐVŐ” MEGÉRKEZETT az Orvostudományban is

Az orvosi diagnosztikában és terápiában az elmúlt évtizedben a MI (mesterséges intelligencia) berobbanásával hatalmas átalakulás indult el. Ezt a fejlődést szinte már követni is alig lehet. Nemsokára elérjük, hogy szinte minden megbetegedés megelőzhető, vagy nagyon korán felismerhető és gyorsan, eredményesen gyógyítható legyen. Elméletileg az örök élet is elérhető közelségbe került.

Lássunk egy részletet az új immunológiai diagnosztikai lehetőségekből:

1/ A Google egyik leányvállalata, a DeepMind mesterséges intelligencia segít-ségével azonosította az emberi DNS-ben azokat a változásokat, amelyek beteg-ségeket okozhatnak.

A Google DeepMind tudósai olyan mesterséges intelligencia-programot fejlesztettek, amely képes felismerni, hogy a genetikai mutációk ártalmatlanok, vagy betegségeket okozhatnak. A kutatók úgy vélik, hogy az összes kulcsfontosságú mutáció 89 száza-lékát sikerült pontosan meghatározniuk.

A fejlesztés várhatóan felgyorsítja a diagnózist és segít a kezelések jobb kiválasz-tásában is – írja a BBC.

Mint tudjuk, minden élő szervezet DNS-ből épül fel. A DNS-eket négy nukleotid alkotja, az adenin, a citozin, a guanin és a timin. Ha ezek a nukleotidok nem meg-felelő sorrendben kapcsolódnak esetleg egy öröklött rendellenesség miatt – akkor a test sejtjei és szövetei nem normálisan fejlődnek, ami betegségek kialaku-lásához, fejlődési rendellenességekhez vezethet.

Eddig a genetikai betegségek kutatóinak csupán korlátozott ismereteik voltak a DNS megváltozásáról. Mindössze a mutációk 0,2 százalékáról tudták, hogy jó-indulatúak vagy betegséget okoznak.

A GOOGLE DEEPMIND MUNKATÁRSA SZERINT AZ ÚJ MODELL EZT AZ ARÁNYT 89 SZÁZALÉKRA EMELTE.

Ezért az új DeepMind programot a független tudósok hatalmas előre lepésként értékelik.

2/ A kutatók nemrég kifejlesztettek egy olyan oltást, amelyet a köznyelvben

fordított vakcinaként” neveztek el az USA-ban, hatásmechanizmusa miatt. Az innováció sokat segíthet az autoimmun betegségek (diabétesz, szklerózis multi-plex, reuma) kezelésében.

A vakcinák általában azáltal fejtik ki a hatásukat, hogy „megtanítják” az immun-rendszernek, miként védekezzen egy-egy behatoló vírus vagy baktérium ellen. Most a Chicagói Egyetem kutatói egy olyan vakcinát fejlesztettek ki, amely pont ennek az ellenkezőjét teszi.

A New Atlas beszámolója szerint ez a vakcina egy olyan molekulát távolít el az immunrendszer védelmi „memóriájából”, amely a kórokozók elleni védelemben valóban hátrányt jelent viszont az autoimmun betegséggel küzdőknek épp-hogy ez a molekula jelenthet segítséget, ezért hozták létre a vakcinát.

A kutatók gyakorlatilag a máj a kiválasztásban játszott szerepét felhasználva érték el azt, hogy a szervezet ne támadja meg ezt a molekulát.

Jeffrey Hubbell, a kutatás vezetője. A vakcina működését vázolva hozzátette:

Ahelyett, hogy erősítenénk az immunitást egy vakcinával, egy nagyon specifikus módon lebontjuk azt a fordított vakcinával.” Például, a szklerózis multiplex keze-lésénél. Hozzátette azt is: a fordított vakcina azért működik másképp, mint az autoimmun betegségeket kezelő jelenlegi gyógyszerek, mert az utóbbiak az egész immunrendszer működését gátolják, ami nem ideális, hiszen a fertőző kóroko-zókkal szemben kiszolgáltatottá teszik a szervezetet, és egyéb mellékhatásaik is lehetnek.

Ha ezek helyett a fordított vakcinával kezelhetnénk a pácienseket, akkor az sokkal célzottabb lehetne, és sokkal kevesebb mellékhatással járna” – vázolta Jeffrey Hubbell.

Mint a kutatás vezeje megjegyezte: „Még nincs olyan fordított vakcina, amelyet klinikailag igazoltak, de nagyon izgatottak vagyunk ennek a techno-lógiának az erehaladását illeen.”

A kutatás eredményeit összeg tanulmány nemrég jelent meg a Nature folyóiratban, és a Chicagói Egyetem honlapján is beszámoltak róla. Az autoimmun betegségek esetében nem új dolgot akarunk tanítani az immun- rendszernek, hanem kiradíroz-nánk, amit rosszul tud.

Az autoimmun betegségeket, mint például az 1-es típusú cukorbetegséget és szkle-rózis multiplexet az okozza, hogy a szervezet védekező rendszere magát a szerve-zetet kezdi támadni. Hogy mi fordítja maga ellen az immunrendszert, ma még pon-tosan nem ismert – annyit tudunk, hogy miközben különböző kórokozók megpróbál-ják becsapni a szervezetet, összezavarják az immun-rendszert, ami genetikai ténye-zők miatt is hajlamosabb lehet az összezavarodásra.

A lényeg, hogy az immunrendszernek téves ismeretei vannak arról, mit kell támadnia, amit egy olyan oltás tenne helyre, ami törli ezt a téves adatot. Az eddig alkalmazott oltások esetében, új adatot vitt be a rendszerbe, ami egy várható kórokozóval szem-ben készíti fel a szervezetet. Az autoimmun betegségek esetében ennek a fordítottja történik, vagyis ez egy „fordított vakcina”.

A Chicagói Egyetem Pritzker Molekuláris Mérnöki karán az első tapasztalatok szerint sikeresen állítottak elő ilyen oltóanyagot. A vakcina működésének alapja, hogy a máj-ban keletkező molekulával a szervezet megjelöli a saját elhalt sejtjeit – ezzel megkü-lönbözteti őket és megakadályozza, hogy az immunsejtek mindent megtámadjanak. Az oltóanyag lényege, hogy egy ellenségnek tekintett, valójában ártalmatlan saját fehérjét a molekula alkalmazásával bevonják a „ne támadd” kémiai üzenettel jelölt körbe. Az amerikai kutatók így előállított oltóanyaga sikeresen működött autoimmun betegségek állatmodelljeiben.

Prof. Dr. Birtalan Iván Ph.D.