Játszva is tanulhatunk Tamási Áronról

Játszva is tanulhatunk Tamási Áronról
Fotó: Fülep Márk

A Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett emlékév változatos programjai közé egy egészen érdekes és különleges kezdeményezés is felsorakozott az online térben: egy szabadulószobából való kijutás izgalmas folyamata, három nehézségi fokozatba sorolt kvízek kitöltése és hagyományos, illetve skandináv típusú keresztrejtvények kitöltése révén is szert tehetnek Tamási Áronnal kapcsolatos ismeretekre fiatal és örök fiatal játékosok. Az ötlet gazdája és kidolgozója a 24 esztendős Fülepné Sziblik Mónika, aki hitvestársával, a 25. életévében járó Fülep Márk informatikussal közösen, a Misszió Média Kiadóval együttműködve és a Magyarság Háza partnerségével indította útjára az említett online játékokat. Kíváncsiak voltunk, mi miért történt úgy, ahogyan a tamasiaronjatekok.hu oldalon látjuk. Fülepné Sziblik Mónika projektvezető válaszaiból kiderül.

Milyen megfontolás alapján döntöttetek úgy, hogy – legfőképpen – fiataloknak szóló online játékokkal fogjátok gyarapítani, színesíteni a Tamási Áron 125 Emlékév programsorát?

– Miután az emlékévet bejelentő januári sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szervezők szándéka szerint a célközönségük kiemelten a fiatalabb nemzedék lesz, az első gondolatunk az volt, hogy ettől a korosztálytól talán még mi sem vagyunk annyira távol. Visszagondoltunk arra, hogy minket milyen programok kötöttek le az iskolában, melyek voltak a kedvenc rendhagyó napjaink és hogyan szereztük a legmaradandóbb élményeket. Ezeket az emlékeket próbáltuk ötvözni a mai trendekkel, hogy a fiatalok számára egy valóban szórakoztató és ugyanennyire hasznos programsorozatot kínálhassunk.

Hogyhogy éppen az Életünk újság, az európai magyar katolikusok 54. évfolyamában járó havilapjának kiadóhivatalához, a Misszió Média Kft-hez kopogtatok be a kezdeményezés gondolatával és a közös megvalósítás szándékával?

– Az említett Életünk újság és a torontói Kalejdoszkóp kulturális folyóirat virtuális térbe való bevezetése, valamint a Jakab Antal-emlékoldal létrehozása kapcsán két és fél éve dolgozunk együtt a Misszió Média Kiadóval. Ezek mellett döntő mértékben a 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében történő közös munkálkodásunk és annak sikere ösztönzött minket az újabb együttműködésre. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez alkalommal is remekül sikerült a közös munka, remélem, lesz még ilyesmire lehetőségünk a jövőben is.

Miért éppen szabadulószoba, kvíz és keresztrejtvény lett a három fő online játéktípus?

– Szerettünk volna több különböző játékot létrehozni, hogy mindenki találhasson az oldalon kedvére valót. Mivel gyermekkorom óta az egyik kedvenc időtöltésem a keresztrejtvények fejtése, ez a kategória egészen kézenfekvő volt. Havonta egy, felváltva skandináv és hagyományos típusú keresztrejtvénnyel jelentkezünk, amelyeket olyan módon helyeztünk el az oldalon, hogy online és kinyomtatás után papíron is kitölthető legyen. A helyes megfejtéseket 2022. december 31-én hozzuk nyilvánosságra. A Tamási Áron életéről és műveiről készült feleletválasztós kérdéssorozatokat szintén elengedhetetlennek gondoltuk edukációs szempontból. Növeli, illetve fokozza a játék jellegét, hogy a kvízeket nehézségi fok szerint alap-, közép- és mesterfokba soroltuk. A szabadulószoba pedig – a személyes kedvencem – fiatalos, modern eleme a programsorozatnak.

A szabadulószobában vannak nehezebb és kifejezetten könnyű nyomok is. Ez szándékosan, tudatos koncepció szerint történt így?

– Szerettük volna elkerülni, hogy túl nehéz feladatokkal esetleg kedvüket szegjük a játékosoknak és félúton feladják. Ha pedig túl egyszerűek a feladatok, az a játékélményből venne el, unalmassá válna és nem utolsósorban pár perc alatt véget is érne. A cél az volt, hogy a szobából való kijutás igazi kaland legyen és büszkeséggel töltse el játékosainkat az elért eredmény.

Több mint fél évig tartott az előkészítés és a kidolgozás, a feladatok megszerkesztésének és az oldal kialakításának a folyamata. Mi volt ebben a legszebb és mi a legnehezebb?

– A legszebb egyben a legnehezebb is volt: az első vázlatoktól eljutni a végleges változatig, ami jelenleg is szerepel a weboldalon, igazi kihívás volt. Sőt ahogy az lenni szokott, nálunk is volt végleges, majd végleges2, majd pedig tényleg-végleges, és még azon is volt mit csiszolni. Mindannyian sokat tanultunk ez idő alatt, és persze nem csak Tamási Áronról. Fantasztikus élmény volt látni, ahogy az elképzeléseink valósággá válnak, és ami először csak a fejünkben élt, az most valós emberekhez eljutva valós szórakozást nyújt.

Kik segítettek nektek, kik vettek részt még valamilyen formában a munkában?

– Fürjes Panka kiváló grafikai munkáival járult hozzá az oldal vonzó képi megjelenítéséhez, Nagy Márton a szövegek korrektúrázását végezte és végzi. Varga Gabriella, a Misszió Média Kiadó vezetője az adminisztráció és a koordináció terén volt nélkülözhetetlen segítségünk. Nagyon hálásak vagyunk a Magyarság Házának, nemcsak a partnerség vállalásáért, hanem számos jobbító szakmai meglátásukért is. Két médiafelület, az európai Életünk újság és a kanadai Kalejdoszkóp folyóirat pedig nemcsak abban lesz a segítségünkre, hogy játékaink híre a diaszpóra magyarjaihoz is eljusson, hanem az emlékév végéig kiemelt figyelemmel kíséri és segíti majd a reklám- és promóciós tevékenységet.

Bizonyára te is most kerültél igazán közelebb Tamási Áron világához. Mi fogott meg ebben a legjobban?
– Be kell vallanom, kifejezetten korlátozottak voltak az ismereteim Tamási Áronról, az Ábel-trilógiát leszámítva természetesen. Mostanra kis túlzással mondhatom, hogy talán könyvet is tudnék róla írni! Erdélyi – brassói születésű – magyarként egy erdélyi magyar íróval „ismerkedni” egészen különleges élmény, nem véletlen, hogy idén még a szokásosnál is többször volt honvágyam.

A játékoldalt néhány napja már a közönség is kipróbálhatja. Milyen visszajelzéseket kaptatok és mire számítotok a továbbiakban?

– Volt olyan fiatal játékos, aki a szabadulószobából sikeresen kijutva még másfél órát az oldalon maradt és kipróbálta a nagy részét annak, amit ott talált. Egy 76 éves budapesti hölgy pedig a keresztrejtvények nyilvánossá válása után egy nappal lefényképezve elküldte nekünk mind a nyolc általa kitöltött keresztrejtvényt! El is gondolkodtunk azon, hogy vajon nem kevés-e a havi egy rejtvény, és eldöntöttük nyomban, hogy bónuszként készítünk még néhányat pluszban az emlékév második felében.

Reményeink szerint főként általános- és középiskolás diákok, egész osztályok fogják látogatni a tamasiaronjatekok.hu oldalt, de természetesen mindenki mást is sok szeretettel várunk, hiszen a játékok (nem csak ezen az oldalon) kortalanok, helyesebben korfüggetlenek!

Mi lenne a várakozásaitoknak leginkább megfelelő eredmény, amit az emlékév végén látni szeretnétek?

– Számszerűsíthető eredmények szempontjából azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy mindazon emberek létszáma, akikhez sikerül majd eljuttatnunk a játékok valamelyikét, több százban, de inkább ezrekben legyen mérhető. Ennél is fontosabb azonban a játékosok véleménye, amit ők egy egyszerű űrlap segítségével juttathatnak el hozzánk.

Nincs is más hátra, mint Kosztolányi Dezsővel együtt kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül minden honfitársunk felé feltennünk a kérdést: „Akarsz-e mindig, mindig játszani?”

Székely Pálma