"London Bridge is down"

"London Bridge is down"

Ez csak négy szó, de ettől egy egész ország megtorpant.

II. Erzsébet, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség birodalma többi tagjának királynője, a leghosszabb életű és leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodó 96 éves korában halt meg 2022. szeptember 8-án a skóciai Balmoral kastélyban. A hivatalos bejelentés BST 18:30-kor érkezett. A nap elején az orvosok arról számoltak be, hogy egészségi állapota rohamosan romlott, és orvosi felügyelet alá helyezték.

II.Erzsébet halála elindította a London Bridge hadműveletet, mely a halálával kapcsolatos tervek gyűjteménye.

Ezzel a mondattal - ami azt jelenti, hogy "a londoni híd összeomlott" - egy magas rangú tisztviselő közölte a brit miniszterelnökkel, hogy II. Erzsébet királynő meghalt. Rövid időn belül a bánat beárnyékolja az egész közéletet. De mindenekelőtt ez a kód az aprólékosan már jóelőre meghatározott „London Bridge hadművelet” indítója.

Furcsának tűnhet, hogy a tervek már évek óta léteznek, és a királynő maga is  pontosan ismerte őket. II. Erzsébet egy tucat állam, egykori brit gyarmat államfője. Halála az egész világra hatással van, ezért minden érintettnek pontosan tudnia kell, mikor mi történik. Ellenkező esetben az érzelmi zűrzavar káoszt teremtene. Ugyanez vonatkozik a médiára is: világszerte évek óta készülnek gyászjelentések, akárcsak más hírességek esetében.

Magát a halál napját („Death Day”)  „D-Day”-nek nevezik hivatalosan.

Elsőként a miniszterelnök nyilatkozott, a királyi család pedig bejelenti a temetés terveit, amelyre várhatóan tíz napon belül kerül sor. Fegyveres tisztelgést és egyperces néma csendet rendelnek el, mielőtt a miniszterelnök audiencián találkozik az új királlyal – III.Károlyal, a királynő legidősebb fiával. Az új államfő ezután helyi idő szerint 18:00-kor fordul népéhez. A megemlékezést majd a londoni Szent Pál-székesegyházban tartják.

Az állami temetést megelőző napokra is felkészültek. Igaz, hogy Károly abban a pillanatban lett király, amikor az anyja meghalt. Hivatalosan azonban csak másnap reggel hirdeték ki – „D-Day+1”. A királynő koporsója, a Balmoral kastélyból, a főváros szívében található Buckingham-palotába kerül.           „D-Day+3” Károly utazásra indul az ország minden részénbe, első állomás: a skót főváros, Edinburgh.

A "London Bridge" akció különböző aspektusainak saját kódnevük van. Így Károly herceg trónra lépését "tavaszi dagály"-nak ("Spring Tide") és a királynő  háromnapos felravatalozását "toll"-nak ("Feather") nevezik. Eközben a londoni Westminster Abbey temetési szertartásának előkészületei javában zajlanak. Végül II.Erzsébet királynőt a windsori kastélyban, VI. György király emlékkápolnájában, férje mellé temetik.