Mozdulj! Petőfi!

Mozdulj! Petőfi!

Vajdaságban félszáz intézmény vesz részt a rendezvénysorozatban

Több ezer embert szólítanak meg a szervezők, lesznek filmvetítések, előadások, könyvet adnak ki, videósorozat készült, történész- és tájkonferencia, „asszonykonferencia”, és egy szerb nyelvű tanácskozás szerveződik. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, valamint a Magyar Nemzeti Tanács pályázatot hirdetett három Petőfi Sándor-mellszobor vajdasági köztéri elhelyezésére: közösségi összefogással készült videót várnak a kiírók, amelyben azt kell bemutatni, hogy miért is fontos a közösségnek és a településnek, hogy Petőfi-szoborral gazdagodjon. Lovas Ildikóval a programtervezet szerzőjével, a VM4K vezetőjével, az MNT Kulturális Bizottságának elnökével beszélgettem.

XX. és XXI. századi, szabadkai, magyar, nő, író, közéletünk, kultúránk, irodalmunk meghatározó egyénisége lévén mi (minden) mozgatja/mozgatta meg Petőfiben, a XIX. századiban, költőben, forradalmárban, szabadságharcosban, hősi halottban?

Három emléket mondok, noha mint mindenki, legalább száz dolog van, gyakorlatilag minden, amivel magyarként azonosulni tudunk. Magyarként, lázadóként, szabadságvágyóként, harciasként, szerelmesként. Hatéves ovisként a Füstbement terv című verset szavaltam, fehér trikó, piros rövidnadrág, lófarok. Fotó őrzi a pillanatot, látom az arcomon a szomorúságot, a szívem facsarodott össze attól, hogy milyen óriási dolog a szeretet. A gyomromban érzem ma is azt a gyermeki kiszolgáltatottságot, remegést. És tudom, ahogyan csak a gyerekek tudják, hogy ily módon megremegtetni csak a költészet képes. Amikor középiskolásokat tanítottam és azzal kezdtem, hogy Petőfi egy színész volt, vágyott a figyelemre, akarta – ez felcsigázta a kamaszokat, megnyitotta a lelküket. Rátaláltak Petőfire. Akkor értettem meg, hogy csak az a kérdés, eltaláljuk-e azt, mit kell mondani, megleljük-e a megfelelő szavakat. Szóval, semmi nem Petőfin múlik, hanem csak rajtunk. Ő ugyanolyan friss, modern, aktuális, időtlen és örök. A harmadik emlékem, a múlhatatlan, amit olyannak érzek, akár egy Petőfi-emlékművet, az a Bereményi Géza Petőfi halála című verséből született Cseh Tamás-dal. Akkor hallottam először, amikor még szinte kamasz voltam. Általuk tanultam meg, hogy nem az igazodás, hanem a szembefordulás – kellenek ügyek.

Miben és mitől jellegzetesen vajdasági a Mozdulj! Petőfi!?

Tőlünk. Attól, hogy mi vagyunk azok, ma élő vajdasági magyarok, akik megvalósítjuk ezt a rendezvénysorozatot. Kisgyermekek, újságírók, költők, zeneszerzők, színészek, tanárok, középiskolások, művelődési egyesületek kapcsolódnak bele a programsorozatba, mindenki, aki úgy érzi, köze van Petőfihez. És a vajdasági magyarok így érzik. Mindenki mozdult. Ez már önmagában óriási élmény! Szilágyi László vajdasági szobrászművész Petőfi-büsztöt formázott. Azt nyilatkozta, a lelkét akarta megformálni, azt, amitől olyan rövid idő alatt a mindenséget érintette. Az ilyen mondatoktól és hozzáállástól vajdasági magyar. Érzelmeink vannak és vállaljuk azokat. Emellett lesz történész- és tájkonferencia, ez utóbbi újdonságként fog hatni, ahogyan az ,,asszonykonferencia” meg provokatívnak tűnhet, de nem az. Ellenkezőleg. Csak nem félünk kimondani, hogy a fakanál is képes karddá lenni, és a tűvel nemcsak foltozni lehet, hanem kokárdát készíteni is. Emellett lesz egy szerb nyelvű konferencia az újvidéki Matica Srpskával, Petőfi szerb recepciójáról, ennek különösen örülünk, az együttműködés kiemelt jelentőséggel bír.

Milyen itthoni Petőfi-kultuszhoz tud hozzányúlni és milyenné szeretné alakítani?

Nem is tudom, hogy létezik-e nálunk bármiféle kultusz. Jellemző-e ránk? Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy érteni, érezni akarjuk és örülni neki. Ha kultuszt mondanak, akkor sokaknak a Petőfi Brigád jut az eszébe, az kultuszteremtő szándékkal történő névválasztás volt. A vajdasági magyar politikai és közéleti szereplők, amint lehetett, a Petőfi Brigádról elnevezett iskolákat ,,visszanevezték” Petőfi Sándorra. Ez nem azért történt, mert másik kultuszt akartunk, hanem azért, mert ez a normális hozzáállás. Ebben hiszek. A költők és a költészet erejében. Ilyen módon a Mozdulj! Petőfi! rendezvénysorozatot mindazok közösen fogják alakítani, akik részt vesznek benne. Nem tudhatjuk előre, milyen lesz. De az biztos, hogy rólunk fog szólni és arról, hogy Petőfi a mi költőnk. Fontosnak tartom a Petőfi nyomában című videósorozatot: 2500 kilométert jártak Petőfi nyomában – kordokumentum és művészet, hiszen Mészáros Gábor Petőfi-verseket mond, Szerda Árpád és Pálfi Ervin pedig zenét szerzett ezekhez a filmetűdökhöz. Kiemelném még a János vitézt, ami előadás formájában is megvalósul majd, de könyvben is megjelentetjük egy fiatal képzőművész illusztrációival. Emellett pedig nyilvános pályázatot írtunk ki Szilágyi László Petőfi-mellszobraira. A zsűri izgatott, mert máris látszik, hogy túljelentkezés lesz.

A rendezvénysorozat létrehozásában kik vesznek részt és milyen formában?

A Mozdulj! Petőfi! tervezetét én írtam, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének véleményezésével küldtük meg Budapestre, jelezve, hogy a vajdasági régió ilyen módon kíván, tud hozzájárulni a bicentenáriumhoz. Közel ötven intézmény, egyesület, iskola, sajtóorgánum vesz részt a rendezvénysorozatban. A megvalósulás formája a decentralizált, és mégis összefogott működési elv. A különböző részprogramokat azok dolgozzák ki, akik megvalósítják, de az emberek igénylik a közös gondolkodást, a közös élményeket. Minden hónapban vetítünk 1848-hoz köthető filmeket a Nemzeti Filmintézettel együttműködésben, és vendégül látunk olyan magyarországi művészeket, alkotókat, akiknek a gondolatai Petőfi kapcsán, a filmek kapcsán sokkal többről szólnak. Arról, miképpen tudunk együtt, közösen ünnepelni, érezni. Miképpen tudunk egy nemzethez tartozni ma is. A legfontosabb kérdés ugyanis ez, mert az elmúlt 175 év – hiszen ennyi telt el az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörése óta –, nemcsak adott ahhoz, amit egyetemes magyar nemzetnek nevezünk, hanem el is vett belőle. Ha elvett, akkor miképpen van mégis? Mert van. Ez a mi Petőfi ünnepünk lényege.

Készítette: Fehér Márta