Párizsi megemlékezések 1956-ról 

Párizsi megemlékezések 1956-ról 

Október harmadik hétvégéjén hat évtizede hagyományosan minden évben megemlékezik a párizsi magyarság 1956 hőseiről. Ezt az ünnepség délelőtt szokás szerint a Párizsi Magyar Katolikus kápolnában kezdődik, ahol ezúttal Vlajk Márk atya (Győri Egyházmegye) celebrálta a szentmisét.  Ezt követi a Mindszenty megemlékezés. Mintegy tucatnyi párizsi és vidéki magyar egyesület képviselői helyezik el koszorúikat Mindszenty József primás érsek emléktáblájánál.

Délután a magyarság a Párizsi sugárutak csomópontjában, az Etoile téren gyülekezik magyar zászlokkal. A magyar rendezők nemzeti szinű karszalaggal ügyelnek a rendezett felvonulásra. A felvonulók a magyar diaszpóra és a francia Gaullista ellenálok hagyományőrzőivel gyütt vonulnak fel. A koszorúzás a Diadalív alatti örökláng és az ismeretlen katona sírja előtt történik, katonai tisztelet adással. Francia katonazenekar eljátsza a magyar és francia himnuszt. Egy tábornok meggyújtja az öröklángot. Sokszor tették már tiszteletüket rangos magyar politikusok így pl. Áder János köztársasági elnök, vagy Kövér László a nemzetgyülés elnöke.

Idén Koszmovszki Edina a még élő ‘56 os « Petőfi Sándor » is leróhatta tiszteletét. Ő volt a legendás « Piroskabátos lány » aki 18 évesen kivételes bátorsággal felolvasta a rádióban a diákok 14 pontba szedett követeléseit. A diadalív alatt minden évben mintegy 20 magyar zászlóval vonultunk fel, a de Gaulle francia maquisardj-jai emléköreivel. Sajnos idén a zord felügyelők egyetlenegy piros-fehér-zöld lobogót engedélyeztek. A számunkra oly szimbólikus lyukas zászlót rongyosnak titulálták és kitiltották a sorból, akárcsak egy kivételével a többit, mondván,  nem felelnek meg az előirt normáknak.  Ez eddig sosem fordult elő…

R.Gy.

(A szerző felvétele)