Svájci magyarokkal találkozott Novák Katalin

Svájci magyarokkal találkozott Novák Katalin

Kétnapos hivatalos látogatásra Svájcba és Liechtensteinbe utazott a köztársasági elnök. Novák Katalint Vaduzban a liechtensteini kormányfő, valamint a koronaherceg és felesége fogadta, Svájcban pedig az ottani magyarok képviselőivel is találkozott.

Svájcban körülbelül mintegy tizenötezer magyar él. Többségük Zürichben és Genfben, illetve a fővárosban, Bernben és környékén. Az államfő a diaszpórában élő magyarokat is felkereste.

A svájci magyarság az egyik legaktívabb, legrégebben működő magyar közösség, a Zürichi Magyar Egyesületet 1864-ben alapították, jövőre lesz 160 esztendős– magyarázta Zennyessy László, a Svájci Magyarház Alapítvány elnöke.

Novák Katalin a diaszpóraszervezetek vezetőinek és képviselőinek Zürichben azt mondta:

Svájc Magyarország barátja, majd megköszönte a szervezetek munkáját és azt is, hogy segítik a Svájcban élő magyarok boldogulását.

Abban is segítenek, ha valaki vissza akar térni esetleg magyarként Magyarországra, megtehesse nehézségek nélkül. És szeretném mindenkinek megköszönni, aki svájciként is a barátunk Svájcban. Megért minket, legalábbis igyekszik megérteni, érdeklődéssel fordul felénk, és segít abban, hogy a Magyarország és Svájc közötti kapcsolatok még szorosabbak legyenek” – mondta Novák Katalin köztársasági elnök.