A 11–17 évesek eszméi és ideáljai

A 11–17 évesek eszméi és ideáljai

AZ IFJÚSÁG ÚJ PÉLDAKÉPEI 2021-ben

Tanulmány 

Készítette: Prof. Mag. Bernhard Heinzlmaier

AZ IFJÚSÁG LEGFŐBB VÁGYA: TÖBB ŐSZINTESÉG 

A Corona kevés újat hozott a társadalmi életbe, inkább csak megerősítette azt, ami már létezik. Mindenekelőtt a retro-aktuális, premodern, irracionális, konzervatív, nosztalgikus értékeket, attitűdöket és életmódokat. Az emberek újra elhatárolódnak egymástól, bezárkóznak, megpróbálják távol tartani az idegeneket. A begubózás reneszánszát éljük meg. Az eszmények és a mindennapi tevékenységek "újra tradicionalizálódnak". Az ember visszanyúl a bevált módszerekhez, amelyeket a nyüzsgésben és a haladás eufóriájában elfelejtett. 

Ez a retro trend már a fiatalok körében is elterjedt - nevezzük őket „gyerekeknek”. Ezt mutatja a „A fiatalok új példaképei” című jelenlegi tanulmányunk, amelyhez a felméréseket 2020 decemberében hajtották végre. 400 fiatal osztrákot kérdeztek meg a 11-17 éves korosztályból. A minta reprezentatív, életkor, nem és végzettség szerint. Itt egy első exkluzív betekintés a legfontosabb eredményekbe: 


1. A hősök és hősnők visszatérése. A fiatalok ismét régi értékeket emulálnak, mint például az őszinteség, a karakter erőssége, a bátorság és az ambíció. A példaképeknek szimpatikus és határozott hősöknek és hősnőknek kell lenniük.

2. A hősök és hősnők a közvetlen környezetből származnak. A fiatalok legfontosabb példaképeiket családjukban és barátaikban találják meg. Anyák, apák, nagyszülők, testvérek és barátok. 

3. A hősök ideje egyben az antihősök ideje is. A "gyerekek" antihősei a politikából, valamint a modell- és influencer-iparból származnak. A tartalmatlan tiszta felület a tegnapé. A ma, a becsületes emberekről szól, akiknek jellemük, alapelveik, közösségi szellemük, akaraterejük, készségeik és kompetenciáik vannak.

4. A példaképek tartalommal, eszmékkel és akaraterővel rendelkező emberek. A fiatalok számára értékelés céljából bemutatott ideális típusok közül a becsületes és önérvényesítő idealista típusú tagokat választották ki leggyakrabban. Ahhoz, hogy példakép lehessen, ma őszinte törődésre van szükség, és ennek következetes törekvése érdekében elfogadják a személyes hátrányokat. A rangsor tetején Martin Luther King és Greta Thunberg állt. A negyedik legnépszerűbb Anne Frank volt. A legfelső mezőnyben vannak Neymar és Dominic Thiem sportolók, valamint Billie Eilish és Ed Sheeran zenei sztárok is.

5. Hagyományos értékek és poszttradicionális szabadidős tevékenységek. Annak ellenére, hogy a fiatalok értékei egyre hagyományosabbá válnak, szabadidős gyakorlatuk hipermodern. A szabadidő túlnyomórészt médiaidő, digitális médiaidő tölti ki. Ha nem hallgat zenét, akkor a közösségi média platformjain van, szörfözik az interneten, vagy online-, vagy számítógépes játékokat játszik. A fizikai vonzerő kompenzálásáért és fenntartásáért sportolnak. A szabadidős tevékenységek rangsorának végén állnak a folyóiratok olvasása, a színház, a koncertek és az opera. Az elmúlt hónapok zárlatai a főzés fellendüléséhez vezettek. A gyerekek egy harmada gyakran főz, másik harmada néha. „Főzz magad” lett a Corona-idők mottója a gyorsétterem helyett.