A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) online konferenciája

A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) online konferenciája

Április 27-én tartották meg a BUOD tagszervezetek 2. online konferenciáját. A csaknem három és félórás megbeszélésen az elnökségen és a tagszervezeti vezetőkön kívül két meghívott magyar politikus vett részt. A résztvevők száma az ülés alatt 35 és 50 fő között ingadozott.

Potápi Árpád János államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket a nemzetpolitikai programokról. 2020 a Nemzeti összetartozás éve volt, 2021 pedig a Nemzeti újrakezdés éve. A tervezett programokból sajnálatosan kevés valósulhatott meg a covid19 járvány miatt. Néhány programot online meg lehetett tartani. Nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy azon tagszervezetek, melyek Németországban, mint e.V. vannak bejegyezve, május 14-ig pályázatot nyújthatnak be támogatásra a Bethlen Gábor Alapítványhoz (BGA). Egy kérdésre válaszolva Potápi úr ismertette, hogy a magyar kormány azon is gondolkozik, hogy miután az otthoni regisztráltakat beoltották, a külhoni magyaroknak is felajánlják az oltást.

Vincze Loránt, RMDSZ képviselő tájékoztatta a résztvevőket a munkahelyén (EU-parlament) folyó, a nemzeti kisebbségeket támogató munkákról. Részletesen foglalkozott az általa képviselt Minority Safe Pack kezdeményezéssel, mely több európai bírósági döntéssel támogatva eljutott az Európai Bizottsághoz. De a Bizottság az Európai Parlament, a Német Bundestag támogatása és számos további méltatás ellenére nem volt hajlandó további kisebbség védelmi programot indítani. Ezért a kezdeményezők semmisségi eljárással megtámadták az Európai Bizottság ezen döntését.

A tájékoztatók utána beszélgetés alkalmával a következő témák merültek fel:

Az európai kisebbségvédelmi kezdeményezések ügyében: Volt, aki nehezményezte, hogy sokszor nem világos, melyik európai kezdeményezést írták már alá. A kommunikáció gyengesége miatt részben összemosódott a Minority Safe Pack és a Nemzeti Régiók kezdeményezése.

A pályázatokkal és elszámolásokkal kapcsolatban: Tapasztalatcsere folyt a nyomtatványok kitöltésével kapcsolatban. Nehezen érthető a jogi nyelv. Ügyvéd kell a pályázatíráshoz? Nem, az drága és túlzás. A BGA-tól viszont több segítséget várnának a tagszervezetek.

Fontos volt a tapasztalatcsere, hogy a nemrég életbe lépett európai adatvédelmi törvény tükrében miként, milyen feltételekkel lehet egyesületi rendezvényeket és ismertetőket személyeket ábrázoló kép- és videóanyaggal másokkal, pl. közösségi médiákban, megosztani.

Egyéb megjegyzések például a fiatalok táboroztatásához, a németországi magyar iskolákhoz vagy magyarországi tanulmányi lehetőségekhez fűződtek.

Végül Klement Kornél elnök, e konferencia moderátora, a részvételt megköszönve lezárta az ülést.

Ui.: Készült egy összefoglaló ezen BUOD-konferenciáról, amely a Duna World csatorna Öt kontinens - egy nemzet c. adásában volt látható.

Az adást itt (https://mediaklikk.hu/video/ot-kontinens-2021-05-01-i-adas/) online elérhető. (1:06-tól indul a felkonferálás).

Barabás György, elnökségi tag, Hagen

--