Egy hang tovaszállt

Egy hang tovaszállt

In memoriam Ábrahám Albert (1931–2022)

Életének 92. évében örökre elbúcsúzott a Muravidéki Magyar Rádió hangja, a Népújság egykori technikai szerkesztője, korrektora, fotósa.

Ábrahám Albert neve összeforrt a muravidéki magyar sajtó történetével. A rádió legendás hangjaként vált viszont közismertté, hiszen 1958-tól, a rádió első lépéseitől – egy kis szünettel – 2015-ig, több mint ötven évig a rádió munkatársa volt. Ő volt az első muravidéki magyar bemondó, a közkedvelt „szívküldi” hangja.

Munkájáért több elismerést kapott a Muravidéken.  2011-ben a Muravidéki Magyar Életműdíjat, 2012-ben szülőfaluja, Hodos díszpolgári címét vette át.

Ábrahám Albert 1931-ben született Hodoson. Fiatal évei alatt aktív közösségi munkát végzett szülőfalujában, nevéhez fűződik a helyi sportlövészegylet és a falusi könyvtár megalapítása. Gyerekként-fiatalemberként megélte a második világháborút, majd az azt követő években a megpróbáltatásokat, a börtönt és a fogolytábort Magyarországon és Jugoszláviában. Nem szívesen beszélt erről az időszakról, azt mondta, inkább a szépre emlékezett.

Ábrahám Albert karakteres bársonyos hangját őrzi az ether, emlékét pedig a volt kollégák és családja.