Gondolatfúgák

Gondolatfúgák
Fotó: Fetes Kata

A 2022-es év első felét pódiumbeszélgetéssel egybekötött könyvbemutatóval zárta a bécsi Collegium Hungaricum. Kató Zoltán új könyvével, a Gondolatfúgák címművel, mely a Brassói Lapok Alapítvány gondozásában a közelmúltban jelent meg.

Akik a hőségtől nem riadtak vissza vidám hangulatú beszélgetésnek lehettek tanui.

A Bécsben élő szerzőt persze nemcsak az erdélyi közönség ismeri a Brassói Lapokból, vagy a Új Magyar Szó hasábjairól, hanem a Magyar Naplót, vagy az Irodalmi Jelent lapozgatók is és mint a Bécsi Napló egyik szerkesztője rendszeresen publikál e lap hasábjain is.

A pódiumbeszélgetésben ezért voltak társai a Bécsi Napló főszerkesztője Dr. Deák Ernő és egyik szerkesztője Martos Péter.

Öt évvel ezelőtt kezdett intenzívebben az írással foglalkozni. Az utóbbi három évben négy kötete jelent meg a Másréti Kató Zoltán néven publikáló tagadhatatlanul termékeny erdélyi születésű írónak. A szülőföldjén töltött évtizedek, ifjúkora, a rendszer váltás előtti és utáni évek romániai miliője, - a megélt sokszor bizarr valóság- addig érlelte, formálta, míg megtalálta sajátos enyhén irónikus hangját és egészséges humorát. Erről tanuskodnak írásai. Kritikus, de nem eltaposó, a sorok közé rejtett humorral.

     Az író 2020-ban, még Másréti Zoltán néven megjelent első kötete

 Ismeri Ön Freudot? című kötet és 2021-ben jelent meg.

"A sötétség közepe" 2021-ben került az olvasók kezébe 

Legújabb könyve a Gondolatfúgák a „mi lesz velünk, emberekkel, a 21.században?“ témakör köré csoportosított gondolatokat feszegetve két részből áll. Majdnem fele-fele arányban jutott hely az utóbbi évben a Brassói Lapokban megjelent tárcáinak és a Bécsi Naplóban az elmúlt két évben publikált írásainak. A könyvborítót  Léphaft Pál vajdasági karikatúrista rajza díszíti éppúgy mint a 2020-ban és 2021-ben megjelent köteteiét is.

A pódium beszélgetést követően Másréti Kató Zoltán dedikált.