HANUKA a fények ünnepe

HANUKA  a fények ünnepe

Hanuka,  a zsidók legismertebb ünnepe a nem zsidók körében. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik.

"Majd harminc éve gyúlnak fel a lángok a budapesti Nyugati téren, az első időkben meglepetést és megrökönyödést, később elismerést és tiszteletet kiváltva sokakból.

Mindenkinél szkeptikusabbak voltak a budapesti zsidók. Érthető módon sokan féltek a vallás ilyen nyílt felvállalásától, azonban ahogy telt az idő és Budapest bebizonyította, hogy toleráns város és ugyan megnézi azt ami szokatlan, ám amint valami megszokottá válik, már nem vált ki különösebb visszatetszést.

A Nyugati téri hanuka-ünnepségek egybeforrtak a decemberi ünnepi készülődéssel, színészek, sportolók, közéleti személyiségek és nem utolsó sorban politikusok gyújtották meg büszkén a hanukai lángokat és nyilvánították ki, hogy Magyarország mindannyiunké" - írja Megyeri Jonatán

Pár éve már kint díszeleg a hanukai gyertyatartó a Dohány és a Frankel Leó utcai zsinagógák előtt, igaz, kerítésen belül, biztonságosan, de Budavári Zsinagógától pár száz méterre egy szűk utcácskában is meggyúltak a hanukai lángok.