Innsbruckban új székhelyen van Magyarország főkonzulátusa

Innsbruckban új székhelyen van Magyarország főkonzulátusa

Magyarország Innsbrucki Főkonzulátusának új helységeit a Speckbacherstrasse 31 szám alatt június 11-én adta át Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter. A 2019-ben létesült, de eddig ideiglenes helyén működő innsbrucki képviselet a 148. magyar konzulátus a világban.

Szalagátvágás: b>j: Beke József innsbrucki főkonzul, Sonja Ledl-Rossmann, a Tiroli Tartományi Parlament elnöke, Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter és Nagy Andor bécsi magyar nagykövet az innsbrucki magyar főkonzulátus avatásán

Megnyitó beszédében Szijjártó külügyminiszter hangsúlyozta, a szórványban élő magyar egyesületek aktív kulturális és oktatási tevékenységükkel őrzik a magyar hagyományokat, és segítik a magyar identitás fenn maradását.

A külgazdasági kapcsolatok fejlesztése magyar gazdasági érdek és itt jelentős szerep jut Innsbrucknak, mint fontos kereskedelmi csomópontnak. Magyarországnak második legjelentősebb kereskedelmi partnere Ausztria. A főkunzulátus által képviselt három tartománnyal - Tirollal, Salzburggal és Vorarlberggel- közel másfél milliárd euró kereskedelmi forgalmat bonyolít le Magyarország.

Szijjártó Péter külügyminiszter megnyitó beszédet mond

A magyar külügyminiszter megköszönte Sonja Ledl-Rossman-nak, a tiroli parlament néppárti elnökének, hogy folyamatosan támogatta a főkonzulátus létrehozását. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik eddig összefogták a tartományban élő magyarokat.

Az évtizedeken át végzett munkáért a magyar állam hálája és megbecsülése jeléül a külügyminiszter átadta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Dr. Szabados Péternek az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület elnökének és Christian Windernek, aki eddig tiszteletbeli konzulként képviselte Magyarországot Tirolban.

Szijjártó Péter átadja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Dr. Szabados Péternek