Május 15-e világszerte a család nemzetközi napja

Május 15-e világszerte a család nemzetközi napja

Május hónap a családok hónapja, hiszen e hónap első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük, az utolsó napján a gyerekeket és május idusán a családokat. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) május 15-ét a Család Nemzetközi Napjává nyilvánította 1994-ben, amelyhez Magyarország 2010-ben csatlakozott. A kezdeményezés célja az volt, hogy a figyelmet a társadalom legkisebb, de legfontosabb „intézményére" a családra irányítsa.


„Kétség sem fér hozzá, hogy a család és az otthon az, amely által az emberi társadalom legnagyobb erényeiszületnek, erősödnek és táplálkoznak."
                                                                                                /Winston Churchill/
 
A család mint fundamentum egész életünkre hatással van, hiszen itt szocializálódunk először, itt tanuljuk meg az egymás iránti törődést, felelősséget, megbocsájtást, az önzetlen szeretetet. A család támaszt, biztonságot, megértést, ösztönzést nyújt. Fontossága elvitathatatlan.
 
A világjárvány a családra, annak kiemelt szerepére még jobban rávilágított. A járvány ugyan elzárt a nem velünk élő szeretteinktől, azonban megtanultuk és megtanítottuk egymásnak, hogy ebben a nehéz helyzetbe hogyan tudunk szeretettel figyelni másokra, hogyan tudunk egymásnak segítségére lenni.

Európai Parlament ülése.
Tárgy:  A család nemzetközi napjának megtartása (május 15.)

Az ENSZ Közgyűlése az A/RES/47/237 sz. határozattal május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A család nemzetközi napja a nemzetközi közösség családnak tulajdonított jelentőségét tükrözi. A család nemzetközi napjának 2018. évi témája „A család és a befogadó társadalmak”, melynek keretében vizsgálták a család szerepét a fenntartható fejlődést támogató, békés és inkluzív társadalmak előmozdítására irányuló 16. fenntartható fejlesztési cél előmozdításában.

A család nemzetközi napjának hivatalos szimbólumát zászlón is lehet használni.