Megjelent az Életünk 2022. februári száma

Megjelent az Életünk 2022. februári száma

Hogy ránk köszönt-e a februári tavasz, vagy visszatér a kemény, hóviharokkal riogató tél, nem tudhatjuk. Egy biztos: az Életünk, az európai magyar katolikusok lapjának idei második száma mindenképpen lélekmelengető tartalmakkal szolgál – a kikeleti napsütésben és a hó borította táj elől a meleg szobába behúzódva egyaránt.

A címlapon már megismerkedhetnek Olvasóink folyóiratunk e havi számának fő témájával. A család kifejezés lett ugyanis az Év szava 2021-ben a magyar közmédia szerint, a Montágh Testület tagjainak szavazatai alapján, amelyet az anyanyelvi kultúra ápolásának céljából hoztak létre. De beleolvashatunk Ferenc pápa elmélkedésébe is, amely december 26-án, Szent Család titkának ünnepén hangzott el, és amelyben emlékeztet és figyelmeztet bennünket arra, hogy hálával tartozunk Istennek, amiért nem magányos vezetőknek teremtett meg bennünket, hanem azt akarja, hogy együtt éljünk mi, emberek, békében a földön.

A címolapon megkezdett cikk, amely a Ferenc pápa által a házasságban élőknek küldött levélről szól, a második oldalon folytatódik, és részletesen beszámol az ebben megfogalmazott tanácsokról. A pápa a külön kiemeli a nagyszülőket, akik fontos szerepet játszanak a családban, és útmutatást ad a házasulandó fiataloknak is. Szintén a második oldalon olvashatunk a Szentatya imaszándékáról is, amely februárban a szerzetesnővérekért szól. A második oldal ad helyet továbbá a Dr. Udvarhelyi Olivér ügyvéd, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportjának elnöke, és felesége, Zsóka családjáról szóló cikknek, a hitvestársak ugyanis ötven éve kötöttek házasságot. A címoldalon megkezdett írás folytatásában Olivér saját szavaival írja le az ünnepüket. Itt kap még helyet a magyarországi egyházak közös nyilatkozata is a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében, de helyet kap az oldal alján egy apró kitekintő is a szerbiai, kelebiai templomban történt jó, és kevésbé jó eseményekről.

A harmadik oldal két cikkel várja az Olvasókat. Az egyik Párizsból, a Szajna partjáról érkezik, ahol csodaszép karácsonyi vásárt szervezett a Párizsi Magyar Katolikus Misszió. A másik írás pedig a 84 éves korában, hosszú, méltósággal viselt betegség után elhunyt Kunckelné Fényes Ildikó nyugalmazott fizikaprofesszor, a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek elnöke, a Magyar Diaszpóra Tanács regionális elnöke, a magyar diaszpóra kiemelkedő alakja előtt tiszteleg, akinek lelki üdvéért december 18-án Pátyon mutatott be szentmisét Németh László Imre pápai prelátus.

Kovács Péter írásában az új osztálytársak lelki nehézségeit, kétségeit hasonlítja össze azokkal az érzésekkel, amelyek Szent Mátyás apostol szívében kaphattak helyet, miután tagja lett az apostolok közösségének. Erről bővebben a negyedik oldalon olvashatunk. De itt kap helyet Balogh Petres Judit Útban hazafelé – Két kontinensen keresztül című könyve második kötetének bemutatója, illetve egy visszatekintés is Zágon József tevékenységére, amelyet 1952 és 1962 között végzett, a magyar menekültek lelkipásztori ellátásáért.

Az ötödik oldalon kapott helyet a Moers-i Ficsor László visszaemlékezése a huszadik század hőseire. De itt olvashatunk Tamási Áronról is, hiszen 2022-t az ő tiszteletére nyilvánították emlékévvé. Erről sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek, az ott elhangzottakról készült összefoglalót pedig lapunk hasábjain is megtalálhatják Olvasóink. Szintén itt ismerhetjük meg a magyarság két jelentős alakját, Bod Pétert, a „késő-barokk évtizedek legnagyobb magyar tudósát“, valamint Boldog Apor Vilmost, aki a második világháború idején szembeszállt a náci hatalommal a hallálra ítélt zsidó emberek védelmében.

A hatodik oldalon megtudhatják, ki az tíz személy, aki december 18-án átvehette a Magyarság Háza-díjat, amelyet az intézmény megalapításának tizedik évfordulója alkalmából alapítottak, és az ezt kísérő kiállításról, valamint a jubileum kapcsán kiadott, exkluzív kiadványról is beszámolunk. Természetesen nem maradhat ki a keresztrejtvény és a Humorsarok sem, ezen rovatoknak is a hatodik oldal ad helyet.

A hetedik oldalon megtalálhatják az európai diaszpóra azon egyházainak listáját, ahol magyarul celebrálnak szentmisét, így megtudhatjuk, mely templomokban hallhatjuk anyanyelvünkön Isten üzenetét.

Záró oldalunkon számolunk be arról, hogy Jakab Antal-emlékévet szervez a Gyulafehérvári Egyházmegye néhai főpásztorának nevét viselő Keresztény Kör és az Életünk újság kiadóhivatala. A cikkben nem csak a nemzeti, világnézeti, felekezeti kisebbségben túlélni próbáló egyházát és népét szolgáló püspök életéről, hanem az emlékév kapcsán tervezett programok egy részéről is beszámolunk. De itt emlékezünk meg a kommunista diktatúrák százmilliónyi áldozatáról, köztük külön kiemelve Boldog Brenner Jánost, akit brutális kegyetlenséggel végeztek ki 1957. december 15-én, alig 26 éves korában.

Ahogyan a beharangozó elején is írtam: nem tudni, mit hoz a február. Az időjárás is megviccelhet bennünket, és sajnos a világjárvány is komolyan fenyeget még mindig. Emiatt sokan vannak, akik akarva-akaratlanul nem tudtak el, illetve hazalátogatni anyaországunkba – ezért a közösségbe tartozás érzése ezekben az időkben nagyon fontos. Ebben tud segíteni az Életünk is: hírt kaphatunk otthonról, itthonról, egymásról, és ez erősíti az összetartozás érzését a diaszpórában (is) élő magyarok lelkében. Kellemes időtöltést, jó kikapcsolódást kívánok a lapozgatáshoz minden kedves Olvasónknak, határon innen és túl, egyaránt!

Martinović Silvia