SVUNG – Bécsi Magyar Színkör

SVUNG – Bécsi Magyar Színkör

  Január 22-én ünnepelte fennállásának harmadik évfordulóját a SVUNG – Bécsi Magyar Színkör! 2017ben, pontosan ezen a napon volt első, Főműsoridő című produkciójuk premierje a 8. kerületi Pygmalion Theaterben, ahol azóta is rendszeresen fellépnek. Ez volt a Társulat megszületésének napja: az első olyan alkalom, amikor közönség elé, tehát napvilágra került az addigi, könnyűnek korántsem nevezhető, fáradságos előkészületi munka, vagyis egy „méhen belüli” korszak eredménye.

  Pohl Balázs, a társulat alapítója és művészeti vezetője tizennyolc év dráma-pedagógiai és Waldorf-tanári munka után 2015 őszén költözött Bécsbe, kifejezetten azzal a céllal, hogy egy társulat létrehozásáról szóló, régen dédelgetett tervét itt valósítsa meg. Hamar sikerült összeállnia egy tizenegy fős csapatnak, mely aztán több hónapos munkafolyamat eredményeként be tudta mutatni az első „svungos” produkciót.

  Azóta eltelt három év, a társulatnak 18 tagja van (köztük öten vannak, akik már az első darabban is felléptek), mögöttük van nyolc bemutatott és sikerrel játszott produkció, néhány irodalmi est; különböző előadásokkal eljutottak Linzbe,  Dunaszerdahelyre, és nem mellesleg már magukénak tudhatnak egy egyre növekvő, bécsi magyar törzsközönséget is.

  A 800 követőt jegyző facebook-oldaluk mellé tavaly megszületett a honlapjuk is (www.svung.at).

  Jelenlegi repertoárjuk három produkcióból áll: A „Monarchia mulató”, könnyed, zenés vígjáték, az „Eljuthatunk messzire” elgondolkodtató, mély, mégis szórakoztató dráma, a „Kő, papír, olló” pedig üde mesejáték (hogy a Svung-ból a gyerekek se maradjanak ki). És készül az új előadás: a társulat „Jesszumpepi” címmel középkori, olasz bűnügyi történetet dolgoz fel, melynek bemutatója tavasszal várható.

  A darabokat Pohl Balázs nem csak rendezi, de írja is, felhasználva a társulati tagok témában adott ötleteit, improvizációit. Így aztán elmondható, hogy a Svungnál a legtöbb premier ősbemutató is egyben.

  Szerveznek irodalmi esteket is, ilyen volt a „Csak az ítéletnapon” című, néhány Arany János-balladát feldolgozó műsor, és ilyen volt a régi karácsonyi képeslapokból készült felolvasó-est 2018 decemberében. Legutóbb „Dévénynél” címmel, Ady Endre közéleti cikkeiből adtak válogatást, most pedig Karinthy Frigyes írásaiból készítenek műsort.

  A Svung álma, a szakmai fejlődésen túl, önálló játszóhely megtalálása, valamint az anyagi stabilitás megteremtése. Ezek mind összefüggenek. Ennek érdekében a társulat keresi a lehetséges támogatókat, de először is olyan lelkes, hozzáértő valakire volna szükség, aki otthon van marketing-ügyekben, aki megírja a remélhetőleg sikeres pályázatokat, aki jól ismeri a pénzekért való kilincselés, az irodai megbeszélések mechanizmusát.

  Amatőrök? Igen, azok! A társulatból senkinek nincs színészdiplomája. Munka vagy tanulás mellett, ingyen, szerződés nélkül vesznek részt az előadások elkészítésében. A Svung azonban mégsem olyan, mint valami iskolai vagy műkedvelő színjátszó kör. Nem pusztán arról van szó, hogy saját örömükre begyakorolnak valamit, lesz amilyen lesz, és az előadás után az ismerősök meg a rokonok elmondhatják, hogy milyen aranyosak voltak. Ennél jóval többről van szó! Előadásaikat látva, melyek zöme egyébként bátran zökkenti ki a nézőt kényelmes, műélvező hangulatából, és sért föl olykor köznapi nyugalmat, olyan minőség körvonalazódik, mely jelzi annak a felelősségnek a tudatát és átérzését, hogy jelenleg ők az egyetlen rendszeresen játszó, magyar nyelvű, bécsi társulat. Annak a felismerése, hogy elsősorban nem az ismerősöknek játszanak. És hogy a Pygmalion Theater jegyárait megfizető néző, ha a Svung előadására befizet, valóban színházat akar látni. És hogy ez a néző jogosan várja el, hogy feltörjék a közöny páncélját. Ennek felismerése érezhető az előadásaik magas színvonalán. A társulat számára ez egy nagyon kemény, felelősségteljes, áldozatot követelő munka is egyben, és ha ennek a munkának a mélységét és intenzitását nézzük, akkor ők mégsem „amatőrök”.

  És január 22-én három évesek lettek! Isten éltesse őket!

                                                                                                                                                                                                      ZS.L.    

A Svung honlapja: https://www.svung.at/
Youtube-csatornája:https://www.youtube.com/channel/UCxlK2Wy0-NAr9k2ycn47Hww

Svung a Facebookon: https://www.facebook.com/Svung.Wien